MEILLÄ LUONNOLLINEN KAUNEUS JA HYVINVOINTI KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ.

PUNOITUSTA JA LEHAHTELUA – RUUSUFINNI ELI ROSACEA?

Ruusufinni eli rosacea on ehkä yleisin kauneushoitolassa kohtaamistamme iho-ongelmista. Sitä ei kuitenkaan ole aina helppo tunnistaa. Mikä ruusufinni oikein on ja miten sitä hoidetaan?

Miten tunnistaa ruusufinni eli rosacea?

Ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus, joka oireilee enimmäkseen kasvojen keskiosissa, erityisesti poskilla ja nenässä. Couperosaa eli laajentuneiden verisuonten aiheuttamaa punoitusta juurikin näillä samoilla alueilla pidetään ruusufinnin esiasteena. Ehkä tunnusomaisin piirre ruusufinnille onkin punoitus, joka voi olla jatkuvaa tai liittyä tiettyihin tilanteisiin. Esimerkiksi lämpötilanvaihtelut ja alkoholi voivat saada ihon kuumottamaan ja punoittamaan poikkeavan voimakkaasti. Lisäksi ruusufinniin voi sen pahetessa liittyä pieniä märkänäppyjä ja kipeitä, tulehtuneita näppyjä. Näppyjen vuoksi rosacea sekoitetaan usein akneen, mutta akneen liittyy yleensä lisäksi mustapäitä ja tukkeumia. Akne myös oireilee usein koko kasvojen ja ehkä myös rinnan ja selän alueella. Lisäksi akne on yleisin teini-iässä (ja aikuisilla sen puhkeamiseen vaikuttavat usein hormonit, kuten raskaus, e-pillerien lopettaminen tai pelkkää keltarauhashormonia sisältävän ehkäisyvalmisteen käyttö). Ruusufinni taas on enemmän keski-ikäisten, noin 30-50-vuotiaiden vaiva.

Miten hoitaa rosaceaa?

Koska couperosa voi hoitamattomana kehittyä ruusufinniksi, jo couperosaihoa kannattaa hoitaa hellävaraisesti herkän ihon tuotteilla. Myös rosacea nauttii yksinkertaisesta ihonhoidosta ja kosteutuksesta: puhdistukseen emulsio, runsaasti kasvovettä kosteuttamaan ja lisäksi suojaava voide ja tarpeen mukaan öljy. Kasvot kannattaa puhdistaa haalealla vedellä, ja jos käyttää puhdistusliinaa, sen pitää olla hellävarainen – esimerkiksi froteepyyhe on usein liian hankaava. Myös mekaaniset, rakeiset kuorinnat ja vahvat happokuorinnat kannattaa unohtaa. Miedompiakaan kuorintoja ei kannata käyttää kovin usein, eikä ollenkaan silloin, jos iho punoittaa tai näppylöi. Aurinkosuoja on puolestaan hyvä ottaa käyttöön jo kevättalvella varsinkin, jos ulkoilee paljon. UV-säteily on ehkä suurin yksittäinen ruusufinnin oireita pahentava tekijä, joten sitä kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Iho on hyvä suojata myös ilmansaasteilta esimerkiksi mineraalimeikkivoiteella.

Stressin tiedetään pahentavan tai laukaisevan rosaceaoireita, joten on hyvä huolehtia parhaansa mukaan kuormituksen ja palautumisen tasapainosta. Kannattaa myös välttää asioita, jotka saavat ihon lehahtamaan. Useimmilla näitä ovat esimerkiksi alkoholi, kahvi, voimakkaasti maustetut ruoat ja voimakkaat lämpötilanvaihtelut. Kuten edellä todettiin, ihoa kannattaa hoitaa hellävaraisesti ja minimalistisesti. Kosmetologin tekemä lymfahieronta tai lymfaattinen gua sha kuurina (1-2 viikon välein muutamia kertoja) rauhoittaa tehokkaasti ihoa ja hermostoa. Tarvittaessa ohjaamme apteekkiin tai lääkärin juttusille – hoitokeinoja kyllä löytyy, joten älä jää rosacean kanssa yksin!

Haluatko tietää lisää?

Pohdintaa blogissamme siitä, voiko tulla kasvohoitoon, jos iho on huonossa kunnossa: https://studiochill.fi/blogi/iho-liian-huonossa-kunnossa-kasvohoitoon/

Tietoa rosaceasta netlääkärin artikkelissa: https://www.netlaakari.fi/iho/ruusufinni/artikkelit/millaisia-oireita-ruusufinni-aiheuttaa/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatka lukemista

Muita artikkeleita