MEILLÄ LUONNOLLINEN KAUNEUS JA HYVINVOINTI KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ.

KUORINTA: MALTTI ON VALTTIA

Kuorintatuote on monen suosikki-ihonhoitotuote, ja moni pitää nimenomaan rakeisista kuorinnoista ja siitä, miten tehokkailta ne tuntuvat. Samalla jotkut innostuvat kuorimaan ihoaan liiankin usein ja ehkä vääränlaisilla tuotteilla. Toiset taas tunnustavat häpeillen kosmetologille, että kuorivat ihoaan vain pari kertaa vuodessa. Miten usein ihoa kannattaisi kuoria ja millainen kuorinta on paras?

Rakeinen vai rakeeton kuorinta?

Monen muun alan tavoin myös kauneudenhoitoala kehittyy jatkuvasti. Niinpä 20 vuoden takaiset ohjeet esimerkiksi alkoholipitoisen kasvoveden käytöstä eivät ole sopusoinnussa nykytiedon kanssa. Myös ihon kuorintaa koskevat suositukset ovat päivittyneet, ja toisaalta myös ihon herkkyystilat ja iho-ongelmat ovat lisääntyneet. Monet suosivat edelleen vanhoja tuttuja rakeisia kuorintoja, vaikka saatavilla on myös suurelle osalle sopivampia rakeettomia kuorintatuotteita. Rakeisten kuorintojen suosion takana lienee niiden tuntuma: kun kuorintatuotetta hieroo iholle, mekaaninen hankaus tuntuu tehokkaalta. Hellävaraiset entsyymi- tai happokuorinnat taas eivät tunnu iholta oikein miltään, minkä vuoksi tällaista tuotetta voi erehtyä pitämään tehottomana.

Perinteinen rakeinen kuorinta voi olla ihan hyvä valinta suht rasvaiselle ja paksulle iholle, mutta tyypilliselle suomalaiselle couperosaiholle se ei ole paras vaihtoehto. Tällaisen kuorinnan teho perustuu mekaaniseen hankaukseen, joka on couperosaihoisilla vältettävien listalla varsinkin säännöllisesti tai liian antaumuksella tehtynä. Joissain mekaanisissa kuorintatuotteissa on myös liian karkeita rakeita, joita emme suosittelisi vahvemmallekaan iholle kuin korkeintaan vartalolle. Myös tulehtunut akne vain ärtyy entisestään oikeastaan mistä tahansa mekaanisesta käsittelystä, joten vaikka monet ajattelevat epäpuhtaan ihon kaipaavan kuorintaa erityisen kipeästi, niin ainakin rakeinen kuorinta kannattaa jättää väliin.

Rakeettomien kuorintojen teho perustuu happoihin ja entsyymeihin. Happokuorinta voi kuulostaa rajulta, ja haposta ja pitoisuudesta riippuen se voi olla voimakaskin käsittely, mutta niistäkin löytyy hellävaraisia vaihtoehtoja. Itse asiassa mietoja happoja käytetään pieninä pitoisuuksina myös esimerkiksi joissain kasvovesissä, joita on tarkoitus käyttää päivittäin. Tällöin ihoa kuoritaan hyvin kevyesti jatkuvasti, eikä muuta kuorintaa välttämättä tarvita tai edes suositella. Entsyymikuorinnat sopivat parhaiten herkällekin iholle, koska ne ovat kaikkein miedoimpia ja vaikuttavat pinnallisimmin. Hapot ja entsyymit hajottavat solujen välisiä sidoksia ja saavat näin kuorittua kuolleen ihosolukon, vaikka rakeisista tuotteista tuttua rouhivaa, kuorivaa tunnetta ei olekaan. Hapoilla on kuorinnan lisäksi myös muita vaikutuksia, joita kuorintarakeilla ei ole: ne voivat esimerkiksi kosteuttaa ihoa, liuottaa talia tai auttaa vähentämään ihon pigmenttimuutoksia.

Milloin ja miten kuoria ihoa?

Vanhoissa suosituksissa etenkin rasvaista ihoa kehotettiin kuorimaan jopa useita kertoja viikossa. Kuorinta on kuitenkin yksi niistä tuotteista, joilla ihoa voi ylihoitaa, ja vähemmän voi olla enemmän. Liiallinen ihon kuorinta voi kuivattaa ja ärsyttää ihoa ja pahentaa aknea, joten maltti on valttia! Sopiva kuorintaväli tietysti riippuu ihon kunnon lisäksi paljon käytettävästä kuorintatuotteesta ja siitä, onko muissa ihonhoitotuotteissa kuorivia ainesosia. Suuntaa-antavasti voisi kuitenkin sanoa, että riittävän hellävaraisella kuorintatuotteella rasvaista ihoa voi kuoria 1(-2) kertaa viikossa, normaalia ihoa 1-2 viikon välein, kuivaa ja/tai herkkää ihoa kerran 2-4 viikossa ja tulehtunutta tai hyvin herkkää, ärtynyttä ihoa ei ollenkaan. Läheskään aina, esimerkiksi talvisin, ihoa ei kuitenkaan tarvitse tai kannatakaan kuoria niin usein, ja joskus taas voi olla hyvä kuoria ihoa kuuriluontoisesti hiukan tiheämmin.

Monikaan ei tiedä tai muista, että kuorinta kannattaa aina viimeistellä tehokosteutuksella, eli vähintään reilulla määrällä kosteuttavaa kasvovettä. Myös kosteuttava seerumi ja/tai naamio toimivat hyvin kuorinnan kaverina. Jos kosteutuksen unohtaa, tuloksena voi olla pintakuiva tai ärtynyt iho. Suht yleinen harhaluulo myös on, että kuorinta olisi kuivan ihon paras hoitokeino, koska se poistaa hetkellisesti hilseilyn ja saa ihon tuntumaan pehmeältä. Sama pätee kuiviin kantapäihin: raspaus pehmentää kyllä ihoa, mutta se hoitaa vain oiretta, ei syytä, ja vähän ajan kuluttua kantapäät ovat entistä karheammat ja halkeilevammat. Jos siis ihosi on kuiva, kosteuta ja ravitse sitä ensisijaisesti ja kuori maltilla!

Lue lisää kuorinnasta MTV-uutisten sivuilta https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saannollinen-kuorinta-saa-ihon-hehkumaan-lue-vinkit/3313330#gs.6kgdrz ja couperosaihon hoidosta blogistamme https://studiochill.fi/blogi/couperosaiho-kaipaa-hellaa-hoitoa/

kasvohoito, kuorinta, naamio
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatka lukemista

Muita artikkeleita