fbpx
 In Blogi

Couperosa on hyvin tyypillinen suomalaisihon vaiva. Couperosan aiheuttama punoitus varsinkin poskilla, mutta myös muualla kasvoilla johtuu laajentuneista ja jopa katkenneista verisuonista, eli kaikki punoitus ei ole couperosaa. Vaivaa pidetään osittain perinnöllisenä, mutta myös muun muassa tupakointi ja ulkoinen rasitus, kuten voimakkaat lämpötilanvaihtelut ja UV-säteily voivat aiheuttaa tai pahentaa sitä.

Lievimmillään couperosa on pientä punoittelua poskilla varsinkin tilanteissa, joissa verenkierto vilkastuu, mutta siihen saattaa liittyä myös kirvelyä tai kuumottelua. Couperosaa myös pidetään rosacean eli ruusufinnin esiasteena, eli esimerkiksi stressi ja liian kovakourainen ihonhoito saattavat tilaisuuden tullen aiheuttaa erittäin voimakasta ihon punoitusta ja märkänäppylöitä.

Jotta couperosa pysyisi kurissa eikä ruusufinnille annettaisi siimaa, ihoa kannattaa hoitaa hyvin hellävaraisesti ja unohtaa kaikki vaahdot, geelit ja rakeiset kuorinnat. Kuten niin monessa muussakin vaivassa, niin tässäkin tapauksessa ihonhoitorutiiniksi suositellaan lempeän puhdistusemulsion, kasvoveden ja öljyn ja/tai kosteusvoiteen käyttöä. Muista myös levittää tuotteet kevyesti sivellen ja vältä hankausta ja esimerkiksi karkeita pyyhekankaita. Perusihonhoidon lisäksi auringolta suojaaminen on tärkeää jo keväthangilta saakka, koska UV-säteily pahentaa punoitusta ja voi saada ruusufinnin nostamaan päätään. Monilla tulinen ruoka, alkoholi, saunominen ja kahvin juonti lisäävät ihon lehahtelua, mikä puolestaan aiheuttaa joka kerta painetta pintaverisuonille, joten etenkin huomatessasi couperosan reagoivan edellämainittuihin, niitä kannattaa välttää tai ainakin vähentää.

Koska couperosa on fysiologinen vaiva, jo iholle ilmaantunutta punoitusta ei pystytä voiteilla poistamaan. Oikeanlaisilla tuotteilla ja niiden oikeanlaisella käytöllä voi kuitenkin pitää couperosan kurissa ja estää sitä pahenemasta.

 

Recommended Posts