MEILLÄ LUONNOLLINEN KAUNEUS JA HYVINVOINTI KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ.

Eroon luufinneistä ja mustapäistä

Ovatko erilaiset näpyt sinunkin mielestäsi ärsyttävintä kasvoilla? Miten ne eroavat toisistaan ja miten niitä pitäisi hoitaa? Saako mustapäät ja luufinnit pois?

MILIUMEILLE TAIPUVAISELLE IHOLLE KOSTEUTTA

Milium eli luufinni on usein enemmän kosteusköyhän, ehkä herkänkin ihon riesa eikä niinkään merkki ihon rasvaisuudesta. Mannaryyniä muistuttava luufinni on tuttu näky varsinkin poskipäillä ja silmänympärysiholla. Näillä ihoalueilla miliumit esiintyvät usein isoinakin rykelminä. Yritykset saada kotikonstein luufinnit pois jäävät usein tuloksettomiksi, koska ne eivät lähde puristamalla. Sen sijaan kosmetologi voi poistaa miliumit puhkaisemalla ne steriilillä neulalla ja puristamalla sen jälkeen sisällä olevan sarveismassan pois.

Koska miliumit pitää puhkaista, niiden poistoon menee enemmän aikaa kuin mustapäiden poistoon. Jos siis häiritseviä luufinnejä on useita, varaa riittävän pitkä kasvohoitoaika tai varaudu jopa kahteen erilliseen kasvohoitoon. Kaikkein pienimpiä tai kaikkein lähimpänä silmää olevia miliumeja kosmetologin ei ole järkevää poistaa. Hyvin pienet miliumit saattavat myös riittävän kosteutuksen seurauksena hävitä itsekseenkin.

Kotihoidossa tärkeintä on kunnon kosteutus: hellävarainen puhdistusemulsio tai -öljy, muutama kerros kosteuttavaa kasvovettä ja muut sinun ihollesi valitut tuotteet. Usein esimerkiksi ihoöljy on hyvä valinta lukitsemaan kosteutta ihoon. Sen sijaan hyvin tuhdit voiteet ja balmit voivat ilmeisesti jopa aiheuttaa miliumeja. Koska miliumit ovat usein nimenomaan silmänympärysihon ongelma, muista kosteuttaa tehokkaasti myös silmänympärysihoa! Usein silmänympärysiholle kannattaa levittää silmänympärysvoiteen lisäksi myös kasvovettä, ehkä kosteuttavaa seerumiakin, kuten Unnan ihanaa Pihlaa.

MUSTAPÄILLE ENSISIJAISESTI TALINERITYKSEN TASAPAINOTUSTA

Miliumeista poiketen mustapäitä esiintyy eniten niillä ihoalueilla, joilla talintuotanto on runsainta. Mustapäitä eli ihomatoja tai komedoja on siis tyypillisimmin nenässä, leuassa ja myös otsassa. Mustapäät näyttävät nimensä mukaisesti tummilta, koska niissä oleva keratiini on hapettunut tummaksi. Etenkin laajentuneisiin ihohuokosiin kertyy helposti myös talisäikeitä, jotka puolestaan ovat vaaleampia. Myös talisäikeet ärsyttävät monia, mutta ne kuuluvat varsinkin rasvaisempaan ihoon eikä niistä pääse poistamallakaan eroon kuin hetkeksi.

Tehokkaimmin mustapäät saa pois mekaanisesti komedoraudalla. Varsinkin nenänpielissä ihonpuhdistus tuntuu usein ikävältä, mutta se on moninkertaisesti tehokkaampaa kuin ultraäänipuhdistus. Ultraääni-ihonpuhdistus eli niin sanottu kivuton ihonpuhdistus toimiikin parhaiten ihon kirkastamiseen tai talin notkistamiseen mekaanisen puhdistuksen yhteydessä.

Koska mustapäitä esiintyy lähinnä hiukan rasvaisemmalla iholla, kotihoidossa kannattaa yleensä käyttää ainakin joitakin tasapainottavia ja/tai puhdistavia tuotteita. Normaalille tai sekaiholle voi riittää kosteuttava, tasapainottava kasvovesi, kuten Unnan Havu, tai vaikkapa talia imevä Paju-kuorinta viikon, parin välein. Jos ihotyyppisi on rasvainen, se saattaa kaivata enemmän, esimerkiksi päivittäin kaksoispuhdistusta: Unnan Usva-öljyä ja Raita-savipuhdistusta.

Vaikka ihosi olisi kovin rasvainenkin, älä unohda silti kosteutusta! Joskus iho tukkeutuu nimenomaan siksi, että iho on liian kosteusköyhä ja yrittää siksi kompensoida tilannetta lisäämällä talintuotantoa. Tällöin tilanne rauhoittuu usein jo vaihtamalla liian kuivattavat tai kevyet tuotteet kosteuttavampiin.

 

Voit myös lukea aiemman aiheeseen liittyvän postauksemme miliumeista

tai tämän Eeva-lehden artikkelin miliumeista. Talisäikeistä puolestaan voit lukea lisää täältä Virve Fredmanin blogista.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Jatka lukemista

Muita artikkeleita