fbpx
 In Blogi

 

Muutama aurinkoinen päivä on takana ja moni on jo saanut iholleen hiukan rusketusta – tai ehkä punoitustakin. Viimeistään nyt on hyvä aika tehdä ratsia kylppärin kaappeihin ja tarkistaa aurinkovoidepakkausten säilyvyysajat. Kannattaa myös muistaa, että parasta ennen –päivämäärä ei kerro koko totuutta, vaan ratkaisevampaa on tuotteen säilyvyys pakkauksen avaamisen jälkeen. Aurinkosuojatuotteiden kohdalla tosin suojausteho ja tuotteen ominaisuudet alkavat kärsiä yleensä jo nopeammin etenkin, jos purnukat pääsevät lämpenemään rannalla loikoillessa ehkä jopa suorassa auringonpaisteessa. Hyvä nyrkkisääntö on, että aurinkotuotteet kannattaa pyrkiä käyttämään yhden kesän tai viimeistään sitä seuraavan etelässä vietetyn talviloman aikana ja hankkia seuraavana keväänä uudet tuotteet, jotta suojausteho olisi kohdillaan.

Ihoa polttaa erityisesti UVB-säteily, kun taas UVA-säteily aiheuttaa ennen kaikkea ennenaikaista vanhenemista. Ihon palaminen, erityisesti toistuva sellainen, suurentaa ihosyöpäriskiä selvästi, mutta myöskään iho, joka ei pala herkästi, ei ole täysin turvassa esimerkiksi melanoomalta. Toisin kuin edelleenkin yleisesti ajatellaan, UV-säteilyä on myös pilvisellä säällä, jopa polttavassa määrin, joten etenkin herkkäihoisten on syytä suojata ihonsa myös pilvisinä päivinä ainakin 11-15 välillä, jolloin säteily on voimakkainta. UV-säteily käynnistää iholla myös D-vitamiinin tuotannon, joten on siitä hyötyäkin. Aurinkoa ei kuitenkaan tarvitse ottaa tämän hyödyn saadakseen pitkän kaavan mukaan, vaan D-vitamiinia syntyy iholla tarpeeksi jo noin vartissa, ja muutama kerta viikossa riittää.

DSC00127

Chillin hyllystä löytyy sertifioituja suojakertoimellisia luonnonkosmetiikkatuotteita niin EkoPharmalta kuin Acorelleltakin. Missään näistä tuotteista ei luonnonkosmetiikan periaatteiden mukaisesti löydy kemiallisia UV-filttereitä (jotka voivat mm. toimia hormonihäiritsijöinä sekä allegrisoida herkästi) eikä nanopartikkeleita (joiden on epäilty imeytyvän ihosta elimistöön). Luonnonkosmetiikan suojavoiteiden teho perustuu fysikaaliseen suojaan eli ne heijastavat peilin tavoin UV-säteitä iholta pois, ja suojateho alkaa kemiallisista filttereistä poiketen heti voiteen levittämisen jälkeen.

 

DSC00114

EkoPharmalla on valikoimassa kasvoille tarkoitettu Suojaava päivävoide porkkanauutteella (33 €). Tämän päivävoiteen suojakerroin on 15 ja se levittyy pehmeästi kasvoille toimien mainiosti myös meikinalusvoiteena. Myös EkoPharman Luomu aurinkovoiteen (29 €) suojakerroin on 15 ja sen kermainen koostumus on helppo levittää ihoon. UV-suojana toimiva titaanidioksidi näkyy levitettäessä iholla vaaleana kalvona, joka häviää hetken kuluttua.

DSC00128

Acorellelta valikoimissa on niin kasvoille kuin vartalollekin sopiva aurinkosuojaspray suojakertoimella 50 (32 €). Suuremman suojakertoimen omaavana spray vaatii hiukan huolellisempaa levitystä kuin EkoPharman aurinkovoide, jotta se sulautuisi ihoon kauniisti. Sen sijaan suojakertoimen 30 karanjaöljy vartalolle (37 €) levittyy iholle kuin itsestään eikä jätä ihoa valkoiseksi, vaikka kuinka yrittäisi – se kun ei sisällä titaani- ja sinkkidioksideja. Acorellelta löytyy myös kasvoille tarkoitettu karanjaöljypohjainen aurinkosuojageeli (34 €). Geelissä on suojakerroin 30 ja vartaloöljystä poiketen se sisältää myös titaanidioksidia. Runsaan karanjaöljypitoisuuden vuoksi aurinkosuojageeli toimii parhaiten normaalilla tai kuivalla iholla. Auringonoton jälkeen vartalon ihoa rauhoittamaan ja kosteuttamaan sopii Acorellen virkistävä After sun –voide (21 €).

DSC00120

DSC00092

 

Recent Posts