fbpx
 In Blogi

Keskiviikkona 5.9. vietettiin Yrittäjän päivää, ja jutustelimmekin edellisviikolla yrittäjyydestä Instagram Storyn puolella. Nyt pohdimme vielä täällä blogissa, millaista yrittäjyys on meidän kohdallamme.

Palkkatyöstä yrittäjyys eroaa taloudellisen riskin suhteen. Kuukausipalkkainen työntekijä saa kuussa saman palkan, oli töitä sitten vähän tai paljon, mutta yrittäjällä yksikään kuukausi ei ole samanlainen. Kiireisinä sesonkiaikoina viivan alle voi jäädä rahaa mukavasti, mutta hiljaisempina aikoina tili on laihempi, vaikka työpaikalla oltaisiin kellon ympäri, koska saamme ”palkkaa” tehdyistä palveluista, ei työpaikalla vietystä ajasta. Toki meillä on myös yrittäjän vapaus poistua halutessamme työpaikalta asiakkaiden välissä. Kukkarossa tuntuvat myös peruutukset, varsinkin viime tinkaan tehdyt, koska mitä myöhempään aika peruuntuu, sitä pienempi on mahdollisuus saada joku toinen tilalle.

Alennukset – niin kivoja kuin ne asiakkaista ovatkin – ovat pois meidän ”palkastamme”, joten emme tarjoa jatkuvasti alennuskampanjoita ja -passeja. Koulutuspäivät puolestaan tarkoittavat meille paitsi ”palkatonta” päivää, myös mahdollisia koulutus-, matka- ja majoituskustannuksia. Yrittäjinä ostamme lisäksi esimerkiksi työvaatteemme itse sen sijaan, että ne tulisivat työnantajan puolesta. Toisaalta saamme myös itse valita, mihin koulutuksiin osallistumme ja milloin ja millaisia työvaatteita käytämme.

Kauneus- ja hyvinvointialalla yrittäjyys on usein erilaista kuin monella muulla alalla. Vaikka meilläkin on esimerkiksi kirjanpitoon liittyviä tehtäviä, joita voi tehdä työpaikan ulkopuolellakin, niin näitä on kuitenkin aika vähän, ja ainakaan varsinaiseen työnkuvaan kuuluvaa työtä ei juuri tule tehtyä etänä, vaan käytännössä teemme työmme täällä Chillin tiloissa suunnilleen yhdeksän ja viiden välillä arkisin. Koska myös työpuhelin on työpaikalla, emme vastaile työpuheluihin muulloin kuin ollessamme täällä paikan päällä, emmekä siinä mielessä ole stereotyyppisiä yrittäjiä, jotka lähettelevät sähköposteja ja puhuvat puhelimessa kaikki illat ja viikonloput. Perheellisinä, ruuhkavuosia viettävinä naisina elämämme on sen verran kiireistä, että ilta- ja viikonloppuaikoja on mahdollista tarjota vain hyvin rajallisesti, vaikka näillä kysyntää onkin.

Lomamme suunnittelemme toki osittain sen mukaan, miten perheillämme on lomaa, mutta myös niin, että vakioasiakkaamme pääsisivät käymään meillä lomakaudellakin säännöllisesti.  Ilmoitammekin lomistamme aina etukäteen Facebookissa ja täällä paikan päällä, jotta pystytte varaamaan aikoja ilman että käyntivälit hurjasti häiriintyvät. Kauneusalan yrittäjälle ei ole realistista lomailla koko heinäkuuta varsinkaan, kun kesä on meillä sesonkiaikaa, ja lomapalkan ja lomaltapaluurahan sijaan vuokrat ja muut yrityksen kulut juoksevat koko ajan!

Recommended Posts