MEILLÄ LUONNOLLINEN KAUNEUS JA HYVINVOINTI KULKEVAT KÄSI KÄDESSÄ.

Kokonaisvaltaisesti hoitava ayurveda

Viime vuosien aikana jooga, vihreät arvot ja ayurveda ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan, ja näihin termeihin voi törmätä jo useinkin. Monelle on kuitenkin vielä epäselvää, mitä ayurveda oikeastaan on ja miksi siitä kohkataan.

Lyhyesti sanottuna ayurveda on tuhansia vuosia sitten alkunsa saanut kokonaisvaltainen intialainen terveydenhoitojärjestelmä (WHO:n hyväksymä sellainen), jonka tarkoitus on säilyttää ja ylläpitää terveyttä mahdollisimman luonnollisin keinoin. Käytännössä tämä tarkoittaa kehon epätasapainotilojen korjaamista ensisijaisesti elämäntapojen muuttamisen avulla, eli jos närästää, niveliä särkee tai uniongelmat vaivaavat, niin ensin rukataan kuntoon päivärytmi, liikuntatottumukset, ateriarytmi ja ruokavalio.

Ayurvedassa jaotellaan kolme eri kehotyyppiä eli doshaa: vata, pitta ja kapha. Meissä jokaisessa on synnynnäisesti jonkin verran ominaisuuksia näistä kaikista doshista, mutta useimpien kohdalla yksi tai kaksi ovat selkeästi muita dominoivampia, jolloin kehotyyppimme voi olla vaikkapa vata tai vata-pitta. Usein juuri dominoivan doshan energia nousee helpoiten epätasapainoon, eli esimerkiksi vilkkaasta, vaihtelunhaluisesta ja liikkuvasta vatasta tulee herkemmin levoton ja ahdistunut, uneton höseltäjä kuin apaattinen, liikaa nukkuva sohvaperuna. Kuitenkin myös vaikkapa ikä ja vuodenajat vaikuttavat, eli pitta-aikaan kesällä vataihminenkin voi huomata itsessään merkkejä pittaepätasapainosta, esimerkiksi närästystä ja finnejä.

Toisin kuin länsimaisessa lääketieteessä, ayurvedassa suositellaan jokaiselle doshalle hiukan eri ruokavaliota ja ateriarytmiä. Vatan on yleensä parasta syödä säännöllisesti viisi ateriaa päivässä, syödä helposti sulavia, öljyisiä ja lämpimiä ruokia (ja juoda vähintäänkin huoneenlämpöistä vettä!) sekä suosia hapanta, suolaista ja makeaa makua. Pittaihminen tarvitsee myös säännöllisesti ruokaa, ja hänelle sopivat paremmin kevyemmät ruoat ja myös viileät salaatit, ja mauista karvas, kutistava ja makea. Kaphalla taas ruoansulatus on hidas, ja hänelle voi sopia paremmin neljän tai vain kolmen aterian rytmi ja kevyet, lämpimät ruoat, jotka ovat mauiltaan pistäviä/voimakkaita, karvaita ja kutistavia. Näiden lisäksi jokaiselle doshalle sopivat parhaiten esimerkiksi hiukan erilaiset liikuntamuodot.

Varsinaisen ayurvedakonsultaation kehotyyppimäärityksineen ja yksityiskohtaisine ohjeineen tekee  ayurvedalääkäri (tai joissain tapauksissa myös ayurvedahoitaja). Me Chillin ekokosmetologit olemme kuitenkin koulutettuja Ayurveda-ihoterapeutteja, eli käytämme ayurvedaa työkaluna hoidoissa ja tuotevalinnoissa ja voimme myös jakaa ayurvedisia elämäntapavinkkejä esimerkiksi ruokavalion suhteen. Jos siis kiinnostuit, kysy meiltä lisää!

Lisää ayurvedasta voit lukea esimerkiksi:

www.terve.fi/ayurveda

www.maharishiayurveda.fi/esittely.htm

www.surya.fi/ayurveda

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Jatka lukemista

Muita artikkeleita