fbpx
 In Blogi

Joka paikassa on viime aikoina kohistu Curly Girl -metodista, jonka ansiosta luonnonkihara on päässyt arvoonsa ja sen piilottamisen sijaan moni uskaltaa nyt tuoda laineensa ja kiharansa esiin ja korostaa niitä. Pääpiirteissään Curly Girl -metodi tarkoittaa hiuksen hoitamista hellävaraisesti: mahdollisimman hellävarainen pesu, reilusti kosteutusta, sopivasti proteiineja ja hoitavia aineita, ei harjaamista eikä kuumakäsittelyjä. Virallisen metodin mukaan muun muassa silikonit ja mineraaliöljyt ovat vältettävien listalla, joten luonnonkosmetiikka on jo lähtökohtaisesti hyvä valinta.

Vaikka toiset ovat ihastuneet metodiin sellaisenaan, niin kaikille se ei ole toiminut, koska kihariakin hiuslaatuja on monia erilaisia ja kevyet laineet tarvitsevat hiukan erilaisia tuotteita ja menetelmiä kuin vaikkapa afrokihara. Lisäksi meidän mielestämme virallisessa metodissa on joitakin ristiriitoja, esimerkiksi jotkin raaka-aineet ovat yksioikoisesti vältettävien listalla, vaikka joukosta löytyisi luonnonkiharalle hiuksille toimiviakin ainesosia (kuten Less is More -sarjassa, joka ei siis ole ”virallisen metodin” mukaan hyväksytty, mutta meillä toimivaksi todettu ja tuotekehityskemistin mukaan metodiin sopiva), mutta samalla esimerkiksi hiuksia kuivattavasta vaalennuksesta ei puhuta halaistua sanaa. Seuraavassa ekokampaajamme Annen suuntaa-antavat ohjeet metodin toteuttamiseen hänen tavallaan.

Metodin vaiheet:

  1. Final wash = syväpuhdistava pesu. Tässä saa poikkeuksellisesti käyttää sulfaatteja sisältävää shampoota, koska tarkoitus on puhdistaa silikonit ja muut kertymät hiuksesta, jotta hoitavat tuotteet pääsevät vaikuttamaan. Syväpuhdistava shampoo kuivattaa hiuksia, joten muista käyttää hyvää hoitoainetta tai hiusnaamiota. VINKKI: ekokampaamossa tehtävä merilevähoito sopii syväpuhdistukseen loistavasti, minkä lisäksi se hoitaa ja kosteuttaa hiuksia niiden kuivattamisen sijaan. Toki muullonkin tämä hoito on erinomainen muun muassa hoitamaan hiusta ja ylläpitämään hiuksen hyvää kuntoa. Kotona tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi EkoPharman Hilla Syväpuhdistava shampoo sekä EkoPharman Tyrni Tehohoitonaamio tai Less is More Mallowsmooth-hoitoaine.

 

  1. vaihe: Co-wash tai low-poo = hiusten pesu hoitoaineella tai sulfaatittomalla shampoolla. Hoitoainepesu saattaa vaatia aluksi opettelua, koska tuote ei varsinaisesti vaahtoa. Hiero hoitoaine kuitenkin shampoon tavoin huolellisesti hiuspohjaan, emulgoi veden kanssa ja huuhtele huolellisesti. Etenkin alkuvaiheessa ja varsinkin rasvoittuvamman hiuspohjan ja tyven hoitoainepesuun tarvitaan ehkä enemmän aikaa, yli viisikin minuuttia. Rasvoittuva hiuspohja ja ohuemmat hiukset myös saattavat jatkossakin kaivata shampoopesua ainakin ajoittain. Pesun jälkeen levitetään ylöspäin puristellen pyyhekuiviin tai ainakin kuivemmiksi puristeltuihin hiuksiin joko hoitoainepesussa käytetty tai hoitavampi hoitoaine. Jos hiukset ovat alkuperäisen metodin mukaan vettä valuvan märät, hoitoaine ei pääse imeytymään, vaan suurin osa siitä valuu veden mukana viemäriin. Annen tuotesuositukset tähän vaiheeseen: Less is Moren Cajeput-, Lindengloss- ja Mallowsmooth- shampoot ja hoitoaineet tai EkoPharman Herukka- ja Hilla Kosteuttavat shampoot ja hoitoaineet sekä Tyrni Tehohoitonaamio.

  1. Jätettävät hoitoaineet ja muotoilutuotteet. Kuivaa hiukset pesun jälkeen puristellen t-paitaan tai pyyhkeeseen, älä hankaa! Kampaa hiukset harvalla kammalla jätettävän hoitoaineen kanssa ja puristele tuote hiuksiin. Tämän jälkeen puristele hiuksiin vielä geeli tai muu muotoilutuote. Ploppaa hiukset eli asettele kiharat esimerkiksi t-paidan sisään ja anna olla 5-30 minuuttia. Hiusten ei ole tarkoitus kuivua kokonaan, vaan ploppaus auttaa kimmoisan kiharan saavuttamisessa, kun vapaana roikkuvan kostean hiuksen paino ei vedä hiusta suoraksi. Kun otat t-paidan pois, anna hiusten ilmakuivua täysin kuiviksi (tai kuivaa pienellä teholla ja matalalla lämmöllä diffuuserilla) ennen kuin puristelet geelin jättämän kalvon hiuksista pehmeiksi. Tässä vaiheessa voit myös lisätä pari tippaa öljyä käsiin tuomaan lisää pehmeyttä ja kiiltoa hiuksiin. Annen tuotesuositukset jätettäviksi hoitoaineiksi: Less is Moren Lavender Balm, Tangerine Curl Balm ja tarvittaessa Rose Serum, muotoiluun Less is Moren Mascobado Gel ja/tai Flowerwhip-muotoiluvoide (näitä voi sekoittaa keskenään) ja lopuksi geelikalvon puristeluun tarvittaessa Rose Serum.

  1. Suojaa hiukset yöksi esimerkiksi myssyllä tai laittamalla hiukset yläponnarille, jotta kiharat eivät hankaudu ja pörröönny. Jos kiharat kaipaavat aamulla freesausta, voit kostuttaa niitä vedellä tai hoitosuihkeella ja puristella hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai geeliä. Annen tuotesuositukset: Less is Moren Proteinspray ja Tangerine Curl Balm.

 

Vaikka hoitotuotteet ja -menetelmät olisivat oikeat, kauniin kiharan muodostumiseen ja päänahan sopeutumiseen voi mennä aikaa ja hiuspohja voi aluksi kutista ja tuntua rasvoittuvan nopeammin, hiukset saattavat kihartua ohuiksi suiroiksi kauniiden suortuvien sijaan ja tuntua raskailta. On myös hyvä muistaa, että piikkisuorista hiuksista ei saa tällä menetelmällä korkkiruuvikiharoita, eli oma kiharan laatu vaikuttaa lopputulokseen ja tarkoitus on korostaa omien hiusten laineikkuutta tai kiharuutta eikä taikoa sitä tyhjästä.

Myös esimerkiksi hiuspohjan rasvoittuvuus ja hiusten paksuus vaikuttaa siihen, miten ja millä tuotteilla metodia kannattaa toteuttaa: esimerkiksi Annen karheat, paksut hiukset vaativat eri tuotteita kuin Miljan nopeammin rasvoittuva hiuspohja ja ohuehkot hiukset. Autamme mielellämme sopivien tuotteiden ja menetelmien valinnassa, jotta saamme sinunkin kiharasi kauniisti esiin!

Recommended Posts