fbpx
 In Blogi

Akne, atopia ja psoriasis oireilevat usein vähemmän kesäisin, kun taas ruusufinniä ja perioraalidermatiittia UV-säteily pahentaa.

Auringonoton haitoista eli ihon palamisesta, ihosyöpäriskin kasvamisesta ja ihon vanhenemisesta puhutaan paljon, mutta UV-säteilyn muut vaikutukset ihoon välillä unohdetaan. Aurinko, tai tarkemmin sanottuna UV-säteily, toki usein yhdistettynä kohonneeseen ilmankosteuteen, vaikuttaa yleensä positiivisesti atooppiseen ihoon, psoriin ja akneen, jolloin iho voi kesällä reilustikin paremmin kuin kylmänä vuodenaikana. Atoopikoille ja psoriaatikoille, joiden ihosairaus on vaikea ja/tai vastaa hoitoon huonosti, järjestetään jopa tuettuja aurinkolomia, joihin kuuluu tarkasti määritellyt ajat aurinkoaltistusta. Tällöinkään auringossa ei kuitenkaan ole tarkoitus oleskella rajattomasti, varsinkaan ilman UV-suojaa. Etenkin akneiholle kannattaa kuitenkin valita riittävän ohut aurinkovoide ja puhdistaa se huolellisesti, mielellään kaksoispuhdistuksella.

Tyypillisesti aikuisen ihon sairauksia, ruusufinniä ja perioraalidermatiittia UV-säteily puolestaan pahentaa, ja vaikutus näkyy usein jo keväthangilla, eli vaikka ihon palamisriski on vielä vähäinen tai olematon, UV-suojaa kannattaa käyttää jo kevättalvella varsinkin aurinkoisina päivinä ja jatkaa ihon suojaamista aurinkovoiteella, vaatteilla ja varjossa oleskelulla alkusyksyyn saakka. Sama pätee myös maksaläiskiin, joiden ehkäisy vaatii korkeita suojakertoimia, mutta pigmenttiläiskien ehkäisy on kuitenkin helpompaa kuin niiden häivyttäminen jälkikäteen, joten aurinkovoiteen levittäminen kannattaa.

Recommended Posts